
FLY FISHING
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη του Fly Fishing στην περιοχή του Ασπροποτάμου.
Στην Τζούρτζια αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα ποταμών που μπορεί κανείς περιπλανηθεί ψαρεύοντας και ταυτόχρονα να ανακαλύψει πανέμορφα τοπία να δει ζωντανή την άγρια ζωή, τα ζώα, τα πουλιά και σπάνια φυτά.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός πέστροφας της χώρας διαβιώνει στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου τα νερά διατηρούνται ψυχρά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ένα εύρος θερμοκρασίας, που κυμαίνεται από έναν βαθμό Κελσίου τους χειμερινούς μήνες μέχρι και 17 το καλοκαίρι.
Ωστόσο, η άγρια πέστροφα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από διάφορες απειλές. Η κυριότερη από τις οποίες είναι η ληστρική και παράνομη αλιεία από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα για το οικοσύστημα του Ασπροποτάμου και την προστασία της άγριας ζωής ο δασολόγος στο δασαρχείο Καλαμπάκας, Σπύρος Μουζιούρας. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε συνεργασία του Αστραίου ( Πανελλήνιος σύλλογος προστασίας της άγριας πέστροφας ) με το δασαρχείο Καλαμπάκας όπου τα θέματα συζήτησης ήταν η προστασία και η διατήρηση της άγριας πέστροφας Ασπροποτάμου, η λαθραλιεία και ο τρόπος πρόληψης και καταστολής της. Το Δασαρχείο Καλαμπάκας έχει ήδη προβεί σε σήμανση της περιοχής του Ασπροποτάμου με πινακίδες που αναγράφουν την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνεργασία με τον Αστραίο θα προχωρήσουν σε εντατικότερες περιπολίες και ελέγχους στην περιοχή για την καταστολή της λαθραλιείας και γενικότερα όλων των παρανόμων.
Συγκεκριμένα μέτρα εφαρμόζονται για την προστασία της άγριας πέστροφας.
Ειδικότερα :
Απαγορεύεται η αλιεία της πέστροφας των ρευμάτων από 1 Νοεμβρίου μέχρι 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.
Η αλιεία γίνεται μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία εκτός από παραγάδια, ενώ απαγορεύεται η αλιεία με ψαροντούφεκο, δίχτυα, βολκούς κλπ.
Απαγορεύεται, επίσης, η αλιεία με ηλεκτρικές συσκευές, φωτεινές πηγές, με δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη τοξική ή φυτική ουσία που ναρκώνει, παραλύει ή σκοτώνει τα ψάρια.
Απαγορεύεται η αλιεία με εργαλεία και μηχανήματα που φράζουν το ποτάμι και εκτρέπουν την κοίτη του ποταμού.
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να πιάνει 2 κιλά ψάρια το 24ωρο ή 3 ψάρια ανεξαρτήτου βάρους.
Το μέγεθος της αλιευμένης πέστροφας δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 20 εκατοστά.
Λίγα λόγια για το Fly fishing…

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη το σπορ του ψαρέματος με τεχνητή μύγα ( fly fishing) στην περιοχή. Το ψάρεμα με μύγα (fly fishing) είναι ένα τρόπος ψαρέματος πολύ εντυπωσιακός αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικός ενώ δεν σε αφήνει να βαρεθείς ποτέ! Γι αυτό και έχει τους φανατικότερους οπαδούς ανά τον κόσμο, από κάθε άλλο είδος ψαρέματος! Το fly fishing είναι μια τεχνική που διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες τεχνικές ψαρέματος που όλοι γνωρίζουμε.
Στο fly δεν χρησιμοποιούμε κάποιο ζωντανό δόλωμα αλλά διάφορες απομιμήσεις εντόμων, τις λεγόμενες μύγες (flies) που είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά, φυσικά και συνθετικά!
Πολλοί ψαράδες προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους τις μύγες και κυριολεκτικά έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη hobby, πάνω στο hobby του ψαρέματος που λέγετε ‘’δέσιμο μύγας’’ (fly tying)!
Το καλάμι και ο μηχανισμός διαφέρουν επίσης από αυτά των άλλων τεχνικών ψαρέματος. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός έχει πολύ ιδιαίτερο σχήμα και διαφορετική λειτουργία από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό που έχει κατασκευαστεί για ψάρεμα. Ακόμα και η χρήση του είναι ιδιαίτερη αφού προσαρμόζεται στη βάση του καλαμιού και ο ψαράς κρατά το καλάμι όταν ψαρεύει πάνω από αυτόν. Επίσης για να πετάξουμε την μύγα δεν χρησιμοποιούμε κάποιο βάρος για βοήθεια. Την όλη δουλειά την κάνει η λεγόμενη ορμιά (line) που είναι κατασκευασμένη από PVC!
Η ορμιά κατέχει τη θέση της κλασικής μισινέζας που όλοι γνωρίζουμε. Το πέταγμα της μύγας το κάνει ο ψαράς απελευθερώνοντας σιγά σιγά την ορμιά και κάνοντας διαδοχικές κινήσεις του καλαμιού μπροστά και πίσω!
Το fly fishing δεν είναι μια τεχνική αποκλειστικά για ψάρεμα πέστροφας όπως νομίζουν αρκετοί. Μπορούμε να ψαρέψουμε και αλλά ειδή ψαριών του γλυκού νερού τα οποία θα μας χαρίσουν εξίσου μοναδικές εμπειρίες όπως η τούρνα, ο βάρβος, ο κυπρίνος, ο κέφαλος του γλυκού νερού και πολλά αλλά!

Οι συγκινήσεις που μας χαρίζει αυτό το είδος ψαρέματος είναι πάρα πολλές. Αφορούν το περιβάλλον που γίνεται το ψάρεμα, την τεχνική με την οποία γίνεται αλλά και την τεχνική κατασκευής της κατάλληλης «μύγας».
Η πέστροφα είναι ψάρι των ορεινών ποταμών, άρα τι πιο ωραίο από το να βρίσκεσαι συνεχώς στην άγρια φύση, μέσα σε βουνά και λαγκάδια, διασχίζοντας ποτάμια και να ψαρεύεις ταυτόχρονα;
Το να ανακαλύπτεις πανέμορφα τοπία, να βλέπεις ζωντανή την άγρια ζωή, τα ζώα, τα πουλιά. Είναι μια αίσθηση που δεν περιγράφεται με λέξεις, απλά βρίσκεσαι στον παράδεισο!!! Σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη, μεγάλη ικανοποίηση και μια διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας!
Εξάλλου υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό και όμορφο από την ίδια την φύση;