
Τζούρτζια (Αγία Παρασκευή)
Η Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δασικού συμπλέγματος του ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων. Βρίσκεται στα Δυτικά του Ν. Τρικάλων στην οροσειρά της Νότιας Πίνδου σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 950 μ. της βόρειας πλαγιάς της κορυφής Παλέτζι με υψόμετρο 1988 μ., πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου.
Αν και δεν είναι γνωστή η πρωτοκατοίκησης αυτής της περιοχής πρώτη αναφορά του χωριού γίνεται το 1592-1593 το οποίο μνημονεύεται σε πηγές της τουρκοκρατίας ως Τζούρτζα, Τζουρτζια, Τζώρτζια, Τζιουρτζια, Τζούρτζα. Ωστόσο από τις χρονολογίες των εκκλησιών του χωριού Αγ. Γεωργίου και Αγ. Παρασκευής είναι βέβαιο ότι στις αρχές του 17ου αιώνα (1600) η Τζούρτζια ήταν ένα οργανωμένο χωριό.
Περίπου το 1790 οι Τζουρτζιώτες εγκαταλείπουν το χωριό προκειμένου να γλιτώσουν από τον Αλή Πασά ο οποίος τους κυνήγησε και έδωσε την περιοχή σε σαρακατσάνους και αρβαντόβλαχους προκειμένου να αλλοιώσει το δημογραφικό στοιχείο της περιοχής. Οι Τζουρτζιώτες θα επιστρέψουν στο χωριό μετά την εξόντωση του Αλή Πασά τον Ιανουάριο του 1822 και θα ακολουθήσουν ομηρικές μάχες προκειμένου να εκδιώξουν τους σαρακατσάνους και τους αρβαντόβλαχους που είχαν τοποθετηθεί στην περιοχή από τον Αλή πασά.

Τον Σεπτέμβριο του 1872 ολοκληρώθηκε το Δημοτικό σχολείο του χωριού, το 1893 ιδρύθηκε ο ιστορικός σύλλογος Φ.Α.Τ.Α. «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας» ενώ το 1896 κτίστηκε ο ναός της Αγίας Παρασκευής πάνω σε αρχαιότερο κτίσμα του 1788.
Με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 η Τζούρτζια απαριθμεί 634 κατοίκους και υπάγεται διοικητικά ως οικισμός στο Δήμο Αθαμάνων της Επαρχίας Τρικάλων. Ο Δήμος Αθαμάνων αποτελούνταν τότε από τα χωριά : Αγ. Παρασκευή, Δροσοχώρι, Δέση, Αγ. Νικόλαος, Αθαμανία και Γαρδίκι.

Το 1912 δημιουργείται η Κοινότητα Τζούρτζιας προερχόμενη από τον τέως Δήμο Αθαμάνων, με έδρα την Τζούρτζια.
Το 1955 η Κοινότητα μετονομάζεται σε Αγία Παρασκευή.
Το 1998 με την εφαρμογή του προγράμματος «Ι. Καποδίστριας» δημιουργείται η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου του νομού Τρικάλων με έδρα το χωριό Καλλιρόη και η οποία περιλαμβάνει τα χωριά : Αγ. Παρασκευή, Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, Μηλιά, Πολυθέα, Δολιανά, Καλλιρόη, Κρανιά, Στεφάνι.
Από το 2010 έως σήμερα, με την εφαρμογή του νέου σχεδίου “Καλλικράτης” για την τοπική αυτοδιοίκηση, εντάχθηκε στο Δήμο Καλαμπάκας, του οποίου αποτελεί κοινοτικό διαμέρισμα.
Γεωγραφικά στοιχεία της Τζούρτζια
Η Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια βρίσκεται στα Δυτικά του Ν. Τρικάλων στην οροσειρά της Νότιας Πίνδου σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 950 μ. της βόρειας πλαγιάς της κορυφής Παλέτζι με υψόμετρο 1988 μ., πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου.
Ο οικισμός περιβάλλεται ανατολικά από τις θέσεις «Σέμνου» και «Κανίκια», δυτικά από το αντέρεισμα «Ζγκόου», νότια από τις θέσεις «κρανιές» και «Στρισόρου» και βόρεια από το τζουρτζιώτικο ποτάμι που αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου.
Στο χωριό ανήκει κτηματική περιφέρεια περίπου 32.000 στρεμμάτων η οποία εκτείνεται από την «Σμίξη» με υψόμετρο περίπου τα 700 μ. μέχρι τον Καταραχιά με υψόμετρο 2299 μ. και περιβάλλεται κυκλικά από τις τοπικές οροσειρές Κουρούνα (1382μ.), Λέορδα, Καταραχιά (2280μ.), Πέντε Πύργοι (2003μ.) και Παλέτζι (1988μ.) .
Πρόσβαση στην Τζούρτζια
Η πρόσβαση στο χωριό μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, με ταξί ή με το ΚΤΕΛ Τρικάλων με επιλεγμένα δρομολόγια σε όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
Από την πόλη των Τρικάλων μπορεί να φτάσει κανείς στην περιοχή ακολουθώντας δύο διαφορετικές διαδρομές και οι δύο με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και ικανοποιητική οδική σήμανση.
Η πρώτη ακολουθεί το δρόμο προς Καλαμπάκα, στη συνέχεια την αριστερή διακλάδωση μετά την γέφυρα Μουργκάνι, και μέσω του χωριού Καστανιά, του ορεινού αυχένα Κιάτρα Μπροάστα (όρθια πέτρα) και του Οικισμού Κουκουφλί φτάνει στη θέση «Τρία Ποτάμια» που είναι το κέντρο του δασικού συμπλέγματος Ασπροποτάμου. Στην συνέχεια στρίβουμε αριστερά περνάμε πάνω από την γέφυρα που υπάρχει στα «Τρία ποτάμια» και φτάνουμε στο χωριό της Τζούρτζιας. Η διαδρομή αυτή έχει οδική χάραξη (συνεχείς στροφές και εναλλασσόμενες αναβάσεις-καταβάσεις σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής) αλλά αποζημιώνει με την υπέροχη γραφικότητα μέσα από κοιλάδες και δάση στο μεγαλύτερο μέρος της.

• 29 Ιουνίου (των Αγ. Αποστόλων)
Γίνεται λειτουργία στο ομώνυμο ξωκλήσι και προσφέρεται φαγητό σε όλους τους προσκυνητές. Οργανωμένο από την «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α.).
• 17 Ιουλίου (της Αγ. Μαρίνας)
Γίνεται λειτουργία στο ομώνυμο ξωκλήσι και προσφέρεται φαγητό σε όλους τους προσκυνητές. Οργανωμένο από την «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α.).
• 26 Ιουλίου (της Αγ. Παρασκευής)
Γίνεται λειτουργία της Πολιούχου και ακολουθεί 3ήμερο πανηγύρι με κλαρίνα και χορό στην πλατεία.
• Το πρώτο Σάββατο κάθε Αυγούστου
Η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α) διοργανώνει ειδική εορταστική εκδήλωση με ζωντανή δημοτική μουσική και χορούς από τις νέες και τους νέους της Τζούρτζιας, ντυμένους με τοπική ενδυμασία.
• 6 Αυγούστου (του Σωτήρος)
Ο σύνδεσμος των εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «ο Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια θεία λειτουργία με αρτοκλασία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο ο Σύνδεσμος μας έχει αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή και συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου. Ακολουθεί δοξολογία στην πλατεία της Τζούρτζιας με μνημόσυνο υπέρ των ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών μας στους αγώνες του έθνους με έπαρση της σημαίας και ονομαστικό προσκλητήριο των νεκρών. Το ηρώων των υπέρ πατρίδος πεσόντων έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου και ανακαινίσθηκε ριζικώς πρόσφατα με δαπάνες του Συνδέσμου Αθηνών.
• 15 Αυγούστου (Η Κοίμηση της Θεοτόκου)
Πραγματοποιείται η παραδοσιακή επίσκεψη μεγάλου αριθμού προσκυνητών από τη Τζούρτζια στο μοναστήρι της Βίλιζας Ματσουκιού την παραμονή του 15Αύγουστου, όπου και τους επιφυλάσσεται ξεχωριστή φιλοξενία. Σε ανάμνηση, μάλιστα, της πάλαι ποτέ εποχής, μερικοί τολμηροί διανύουν την απόσταση Τζιούρτζια – Βίλιζα με τα πόδια, μια διαδρομή 8 ωρών!
• Την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα ( Κυριακή του Θωμά )
Ο σύνδεσμος των εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «ο Άγιος Γεώργιος» πραγματοποιεί την καθιερωμένη ετήσια θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου στην Αθήνα και προσφορά καφέ – αναψυκτικών σε παρακείμενο κέντρο στην πλατεία του Θησείου.
Διαμονή
Στο χωριό Αγία Παρασκευή ( Τζούρτζια ) δεν λειτουργεί κάποιο ξενοδοχείο ή οργανωμένος ξενώνας.
Κοντά στην περιοχή όμως μπορείτε να βρείτε από απλούς ξενώνες μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία.
Καλλιρόη
Ξενοδοχείο Αχελωίδες
Δωμάτια που θυμίζουν παλιά αρχοντικά, συνδυάζουν την ρομαντική διάθεση με αρώματα και χρώματα που συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό. Με απίστευτη θέα αφού όλα τα δωμάτια βλέπουν σε ένα αχανές τοπίο βλάστησης που λες και η φύση έπλασε ειδικά για εσάς.
Ο χαμηλός φωτισμός των δωματίων, των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων αρκεί για να σας φτιάξει τη διάθεση και να ηρεμήσει σώμα και πνεύμα. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τον συνδυασμό πέτρας και ξύλου σε απόλυτη αρμονία.
Υπέροχα δωμάτια με ξύλινα παραδοσιακά κρεβάτια και ζεστά πανέμορφα χειροποίητα χαλιά, σε συνδυασμό με τα αρώματα του ξύλου και των κεριών συντελεί στην τελειοποίηση του σκηνικού.
Πρόκειται για μεγάλο πέτρινο συγκρότημα με πολλά κτίρια, εξωτερική και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο, εστιατόριο, καφέ μπαρ και παιδότοπο. Υπάρχουν 24 δωμάτια δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και σουίτες 60m² που έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, mini bar και internet.
Τηλ. 2432087763 & 2432087297.
Ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια
O Πύργος Μαντάνια δεσπόζει στην περιοχή του Ασπροποτάμου και πήρε το όνομά του από ένα μαντάνι που υπήρχε στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ένα συγκρότημα παραδοσιακών χτισμάτων με τεχνοτροπία μοναδική που σέβεται το χώρο, γίνεται ένα μ’ αυτόν, επαναφέρει μνήμες, δημιουργεί παραστάσεις και προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ζήσουν για λίγες μέρες το δικό τους μύθο στη δική τους «πέρα χώρα».
Η κατασκευή του έχει γίνει με λαξευτή πέτρα πελεκημένη στο χέρι, με τον ίδιο τρόπο που χτίστηκαν την περίοδο 1771-1820 τα γνωστά πετρόχτιστα αρχοντικά της περιοχής του Ασπροποτάμου.
Η σκεπή είναι και αυτή φτιαγμένη με πλάκα και πελεκήτη σε σχέδιο λέπι, όπως τα παλιά καλά χρόνια. Ζωγράφοι και συντηρητές έργων τέχνης έχουν επιμεληθεί τους χρωματισμούς των τοίχων και τις ξύλινες οροφές, με τη χρήση πεπαλαιωμένων τεχνικών.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πέτρινο συγκρότημα με πολλά κτίρια, εξωτερική και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, εστιατόριο, καφέ μπαρ, playroom, αίθουσα προβολών και παιδότοπο.
Υπάρχουν 28 δωμάτια. Είναι δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και πεντάκλινα. Άλλα έχουν τζάκι και άλλα όχι. Άλλα είναι σε ένα χώρο, άλλα σε δύο χώρους και άλλα σε δύο επίπεδα (μεζονέτες). Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA και wi fi internet.
Τηλ. 2432087351, 6974025655 & 6974026566.
ΑΘΑΜΑΝΙΑ
Αρχοντικό Βελούσι
Το παραδοσιακά χτισμένο Archontiko Velousi βρίσκεται στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 940μ., και προσφέρει κομψά καταλύματα με μπαλκόνι και θέα στα Τζουμέρκα. Διαθέτει μπαρ και εστιατόριο που σερβίρει τοπικά εδέσματα.
Όλοι οι τύποι καταλυμάτων στο Archontiko Velousi έχουν επίπλωση από σκούρο ξύλο ή σφυρήλατο σίδερο, τηλεόραση και ψυγείο. Σε ορισμένες μονάδες υπάρχει τζάκι.
Παρέχεται δωρεάν Wi-Fi στο lounge του καταλύματος.Το εστιατόριο απέχει 50μ. από το κατάλυμα και προσφέρει μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, συχνά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Το πρωινό σερβίρεται στην κομψή τραπεζαρία των εγκαταστάσεων.
Στο μπαρ μπορείτε να απολαύσετε καφέ και ποτά με θέα στα βουνά.
Τηλ. 2434096500, 2434096501 & 2434096502.
ΧΑΛΙΚΙ
Ξενώνας Χαλικίου

Ο Ξενώνας του Χαλικίου έχει 8 δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα. Όλα έχουν κεντρική θέρμανση και μπάνιο. Στο ισόγειο λειτουργεί ταβέρνα.
Τηλ. 2432087410 & 2432087239.
ΚΑΤΑΦΥΤΟ

Στο Κατάφυτο μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι ιδιοκτήτες έχουν και την τοπική ταβέρνα.
Τηλ. 2432087252 & 2432087387.