Τα πανηγύρια της Τζούρτζιας

Τα πανηγύρια της Τζούρτζιας

Τα πανηγύρια της Τζούρτζιας

Στην Τζούρτζια διοργανώνονται κάθε χρόνο πανηγύρια όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη σύγχρονη εποχή, τα ανταμώματα έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς συνδέονται συνήθως με την εορτή κάποιου αγίου, και αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και τους επισκέπτες.
Αρχικά, Πανηγύρι ονομάζεται μια εορταστική εκδήλωση συνήθως αφιερωμένη στη μνήμη και στη γιορτή κάποιου αγίου και στην τοπική εκκλησία που έφερε και το όνομα του Αγίου ή της Αγίας. Είναι έθιμα σταθερά επαναλαμβανόμενα στον κύκλο της ζωής. Παλαιότερα, τα πανηγύρια ήταν μια όαση, μια στιγμή ξενοιασιάς και μια ευκαιρία για διασκέδαση στη σκληρή και κοπιαστική ζωή που ζούσαν οι άνθρωποι. Ακόμα όμως και σήμερα, αν και έχουν χάσει την αυθεντική τους μορφή και την άρρηκτη σχέση τους µε τις εποχικές δραστηριότητες της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, διατηρούν το πανηγυρικό τους ύφος και προσφέρουν την ίδια ανάταση και χαρά στον αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Τα πανηγύρια είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής ζωής κάθε τόπου. Είναι η τοπική γιορτή, η συνάθροιση, το αντάμωμα, η μάζωξη, η ευκαιρία να βρεθεί κανείς «στο ίδιο τραπέζι» με τους συγχωριανούς του, η ευκαιρία να μάθει ο ξένος τις τοπικές λιχουδιές και να χορέψει σε ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής, είναι μια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία μα πάνω από όλα η αφορμή για γλέντι και χαροκόπι.
Στην Τζούρτζια διοργανώνονται κάθε χρόνο πανηγύρια, εκδηλώσεις και θρησκευτικές εκδρομές στα γύρω ξωκκλήσια.
Συγκεκριμένα :
• 29 Ιουνίου (των Αγ. Αποστόλων). Γίνεται λειτουργία στο ομώνυμο ξωκλήσι και προσφέρεται φαγητό σε όλους τους προσκυνητές. Οργανωμένο από την «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α.).
• 17 Ιουλίου (της Αγ. Μαρίνας). Μεγάλος αριθμός προσκυνητών από τη Τζούρτζια πηγαίνει στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας από την παραμονή και διανυκτερεύει εκεί. Γίνεται λειτουργία στο ομώνυμο ξωκλήσι και προσφέρεται φαγητό σε όλους τους προσκυνητές. Οργανωμένο από την «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α.)..
• 26 Ιουλίου (της Αγ. Παρασκευής). Γίνεται λειτουργία της Πολιούχου και ακολουθεί 3ήμερο πανηγύρι με κλαρίνα και χορό στην πλατεία.
• Το πρώτο Σάββατο κάθε Αυγούστου η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας», (Φ.Α.Τ.Α) διοργανώνει ειδική εορταστική εκδήλωση με ζωντανή δημοτική μουσική και χορούς από τις νέες και τους νέους της Τζούρτζιας, ντυμένους με τοπική ενδυμασία.
• 6 Αυγούστου (του Σωτήρος). Ο σύνδεσμος των εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «ο Άγιος Γεώργιος» διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια θεία λειτουργία με αρτοκλασία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο ο Σύνδεσμος μας έχει αναλάβει τις δαπάνες για την ανακατασκευή και συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου. Ακολουθεί δοξολογία στην πλατεία της Τζούρτζιας με μνημόσυνο υπέρ των ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών μας στους αγώνες του έθνους με έπαρση της σημαίας και ονομαστικό προσκλητήριο των νεκρών. Το ηρώων των υπέρ πατρίδος πεσόντων έχει κατασκευαστεί εξολοκλήρου και ανακαινίσθηκε ριζικώς πρόσφατα με δαπάνες του Συνδέσμου Αθηνών.
• 15 Αυγούστου (Η Κοίμηση της Θεοτόκου). Πραγματοποιείται η παραδοσιακή επίσκεψη μεγάλου αριθμού προσκυνητών από τη Τζούρτζια στο μοναστήρι της Βίλιζας Ματσουκιού την παραμονή του 15Αύγουστου, όπου και τους επιφυλάσσεται ξεχωριστή φιλοξενία. Σε ανάμνηση, μάλιστα, της πάλαι ποτέ εποχής, μερικοί τολμηροί διανύουν την απόσταση Τζιούρτζια – Βίλιζα με τα πόδια, μια διαδρομή 8 ωρών!
• Την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα ( Κυριακή του Θωμά ) ο σύνδεσμος των εν Αθήναις Τζουρτζιωτών «ο Άγιος Γεώργιος» πραγματοποιεί την καθιερωμένη ετήσια θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου στην Αθήνα και προσφορά καφέ – αναψυκτικών σε παρακείμενο κέντρο στην πλατεία του Θησείου.

Related Post
0 Comments